Pressemelding: SUPU ønsker et trygt Sápmi

I den siste tida har temaet overgrep i Sápmi blitt løftet av media, politikere og enkeltpersoner. Dette er Sametingets ungdomspolitiske utvalg (SUPU) svært takknemlige for, og ønsker å ta tak i problemet for å få et trygt Sápmi.

– Vi ønsker at samisk ungdom skal ha en trygg oppvekst, og at de skal få kjenne seg trygge overalt i samfunnet. Derfor vil vi i SUPU sette i gang prosjektet Trygt Sápmi, som skal bevisstgjøre ungdom på utfordringer rundt temaet, og ikke minst ta for seg hvordan vi konkret kan håndtere dem, forteller leder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg Ánná Káisá Partapuoli.

Ungdomsutvalget er i full gang med planlegging av prosjektet som vil foregå over et halvt år. Prosjektet vil først bestå av en skoleringshelg for samiske ungdommer i organisasjoner, der målet er å gi kunnskap om hvordan forebygge og håndtere overgrep og grenseoverskridende atferd til tillitspersoner eller medlemmer i styrer og utvalg. Deretter vil en større konferanse følge, og det hele skal avsluttes med en kampanje. Målet er at all samisk ungdom skal få kjenne seg trygge, og det med rette.

– Det må regnes med at overgrep og grenseoverskridende atferd ikke kun skjer i hjemmet, men også i andre sosiale sammenhenger, deriblant i ungdomssamlinger. Derfor er det viktig at vi som ungdom tar grep. Det er viktig å sørge for at vi alle lærer oss hva grenseoverskridende adferd er, og hvordan vi skal forhindre det. Det er også viktig å vite hvordan man skal gå frem når overgrep skjer, mener Partapuoli.

SUPU har inngått avtaler om samarbeid med LNU (Landsforeningen for norske ungdomsorganisasjoner), og er også i dialog med SANKS (Samisk nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsevern og rus). Et solid stykke planlegging er gjort, og nå mangler bare finansiering. Ordner alt seg, vil prosjektet gå i gang i januar.

– Vi håper at dette prosjektet kan bli et startskudd for et større kollektivt engasjement for å få bukt med overgrep i Sápmi. Overgrep kan ikke dysses ned og ties ihjel. Slike saker må tas på alvor, og det krever en innsats fra alle deler av samfunnet. Vi håper at Sametinget kan stå i spissen for dette arbeidet, avslutter Partapuoli.

 

Reklamer

Om SáNuL/SUPU

Sámedikki nuoraidpolitihkálaš lávdegoddi / Sametingets ungdomspolitiske utvalg
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s