SUPUs innspill til sak 7/16: Fremtidige prosesser for tilpasning av reintall

Sametingets ungdomspolitiske utvalg ønsker her å komme med innspill til saken om reintallstilpasning. Vi er enige i sametingsrådets innstilling, men ønsker å kommentere ytterligere noen faktorer i saken.

Sametingets ungdomspolitiske utvalg er opptatt av bærekraftighet på alle nivå. Det er viktig å sikre et stabilt og godt beitegrunnlag, samtidig som reindrift som næring og levevei er bærekraftig inn i nye generasjoner i fremtiden.

Konflikt i synet på hva reindrifta er og skal være, kan føre til misforståelser, myter og splittelser. Vi ber om at det blir husket på at reindrift er så mye mer enn en inntektskilde; det er et liv og en identitet i seg selv. Med det i tankene er det naturlig at store følelser er i omløp, også blant barn og unge som enda ikke har startet sin yrkesaktive karriere (i økonomisk forstand). Vi mener at konsekvensutredninger og evalueringer må ta hensyn til barn og ungdoms helse, både psykisk og fysisk. Vi ber også om at utfordringer som rovdyrøkning og klimaendringsskapte beiteforandringer (frossen mark) tas hensyn til i evalueringen/utredning. Disse to faktorene, i tillegg til arealinnskrenkinger og lønnsomhetsutfordringer, er i denne saken betydelige problemer som reineiere ikke er ansvarlige for og ikke skal måtte bli straffet for, slik de må etter dagens ordning.

Hvis reintallsreduksjonen fører til at enkelt ser seg nødt til å avvikle driften, må det gis en avviklingsstøtte som er betydelig større enn dagens. En avviklingsstøtte bør også tilbys ungdom som ser seg nødt til å avbryte en påbegynt etableringsfase.

Det er naturlig at tvang virker dårlig og gir mislykkede virkninger, særlig i saker der man føler at man er misforstått og urettferdig behandlet. Dette kan resultere i at utsatte reineiere setter seg mot tiltak og prosesser av prinsipp. Reineiere selv er de som kjenner sin situasjon best. Fremtidige prosesser for reintallsreduksjon må skje på reindriftas egne premisser. En prosess der reineiere sammen med Sametinget blir gitt reell makt vil derfor etter vår mening være den beste mulige løsning for alle parter. I praksis vil dette bety selvbestemmelse.

Med vennlig hilsen
Sametingets ungdomspolitiske utvalg

Om SáNuL/SUPU

Sámedikki nuoraidpolitihkálaš lávdegoddi / Sametingets ungdomspolitiske utvalg
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s