SUPUS INNSPILL TIL SAK 06/16 GRUVEDRIFT I NUSSIR OG GUMPENJUNNI

Sametingets ungdomspolitiske utvalg støtter innstillingen fra Sametingsrådet, og ønsker å understreke vårt ansvar for å ta vare på naturen for fremtidige generasjoner.

I dagens samfunn ser vi at samiske interesser og samiske næringer ofte må vike for økonomiske interesser som hovedsakelig begunstiger majoritetsbefolkningen. Dette svekker mulighetene for dagens barn og ungdom til å utøve sin kultur.

I denne saken vil tillatelse til gruvedrift ha meget store konsekvenser for reinbeitedistriktene i området. Reindriftsnæringen er essensiell i bevaringen og utviklingen av samisk språk og kultur. En forverrelse av driftsgrunnlaget for reinbeitenæringen vil ikke bare gå utover de enkelte reindriftsutøverne, det vil også gå utover barn og ungdom i næringen. Verdien av kulturarenaen og livsgrunnlaget reindriften er og vil kunne være i fremtiden er uvurderlig.

Det planlagte inngrepet vil ikke kun være ødeleggende for reindriftsnæringen, det vil også påvirke livet i naturen. De endelige miljøkonsekvensene av sjødeponi i den nasjonale laksefjorden Riehpovuotna/Repparfjorden, er usikre. Ved såpass store inngrep er det ikke utenkelig at man på lang sikt vil se negative virkninger vi ikke hadde forutsett. Vi mener at dagens generasjon voksne ikke skal gamble med naturen, herunder dagens ungdoms livsgrunnlag.

I tillegg er gruvedriften et kortsiktig tiltak som ikke gir forutsigbare arbeidsplasser. Et godt eksempel på dette er Sydvaranger gruves konkurs og masseoppsigelse, og de konsekvensene det har for samfunnet rundt. Befolkningen i nord er eksperter i å høste rikdommene i den sårbare arktiske naturen på en langsiktig og miljøvennlig måte. Gruvedriften er planlagt i et område hvor naturen allerede utnyttes på en bærekraftig måte.

Sametingets ungdomspolitiske utvalg har tidligere uttalt at gruvedrift må skje på rettighetshavernes og Sametingets premisser, og at ingen gruvedrift som ødelegger for samiske næringer bør forekomme. Dette står utvalget fremdeles ved. I tillegg vil vi fremheve verdien av naturen i seg selv, som livsgrunnlag og som kulturutøvelsesområde. Utvikling defineres ofte ulikt av mineralselskap og urfolk. Sametingets ungdomspolitiske utvalg ønsker en bærekraftig utvikling, både når det gjelder språk, kultur og natur. Det betyr at vi sier nei til gruvedrift i Nussir og Gumppenjunni.

Med vennlig hilsen
Sametingets ungdomspolitiske utvalg

Om SáNuL/SUPU

Sámedikki nuoraidpolitihkálaš lávdegoddi / Sametingets ungdomspolitiske utvalg
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s