SUPUs innspill til mineralsaken

Saken om mineralvirksomhet i samiske områder behandles på Sametingets plenum denne uka. Her kan dere lese vår uttalelse:

Innspill til mineralsaken

Sametingets ungdomspolitiske utvalg vil med dette komme med sitt innspill til mineralsaken som skal behandles ved førstkommende plenum.

Samiske tradisjonelle primærnæringer er bygget på det grunnlaget vi har: naturen. Samene som driver med primærnæringer i området skal med sin tradisjonelle samiske kunnskap få medvirke i eksploateringsprosesser der næringen blir berørt. Dette er nedfelt i konvensjoner og lovverk som Norge har forpliktet seg å følge, deriblant ILO §169 om urfolk og stammefolk i selvstendige saker. I tillegg skal forvaltningsloven sikre at avgjørelser fattes på en riktig og forsvarlig måte, samt forhindre maktmisbruk.

Det er imidlertid en utfordring at dette gjerne lar seg overkjøres av andre lovverk, spesielt i natureksploateringssaker knyttet til mineralvirksomhet. Norge har f.eks. nasjonale og regionale forventninger til bl.a. «utvikling», samtidig som man forplikter seg til å ivareta samiske næringer og kultur.

Mineralloven må altså stå i samsvar med internasjonale og nasjonale rettigheter som primærnæringsutøverne innehar, og denne loven bør endres i tett samarbeid med Sametinget. Det bør ikke finnes «smutthull» for staten eller private firmaer der man kan snike seg inn i samiske landområder uten nevneverdig utredning med de opprinnelige rettighetshaverne involvert. All mineralvirksomhet bør skje i dialog med og i respekt for kultur og næring som utøves på stedet, i tillegg til å være så miljøvennlig som mulig.

Slik situasjonen er nå, er det vanskelig for primærnæringsutøverne å få uttrykt seg og å bli hørt. Reindriften står f.eks. uten en klar innsigelsesinnstans etter at Områdestyret ble vedtatt avviklet i 2013. Sametinget bør legge til rette for at primærnæringsutøverne skal bli hørt, og oppfordre Fylkesmannen om snarlig å opprette et lignende organ som sikrer lokale rettighetshaveres innflytelse på egne arealer.

Gruvedrift må skje på rettighetshavernes og Sametingets premisser. Ingen gruvedrift som ødelegger for samiske næringer bør forekomme. I de tilfeller der samiske primærnæringsutøverne går med på mineralvirksomhet i deres rettighetsområde, skal det gis full kompensasjon for tapt landområde og tapte næringsinntekter i et rimelig tidsperspektiv alt utfra inngrepets art. I alle konsultasjoner må man ha i minnet at utvikling defineres ulikt av mineralselskap og urfolk. Vi vil minne om at majoritetskulturen ikke har enerett på å legge innhold i ordet utvikling. Vi må ikke la det bli en del av vår kultur å bli overkjørt med et smil. Vi vil ta vare på vår fremtid, våre muligheter og vårt liv!

———————–

Dere kan følge Sametingets plenum direkte her!

Om SáNuL/SUPU

Sámedikki nuoraidpolitihkálaš lávdegoddi / Sametingets ungdomspolitiske utvalg
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s