Utdanningsdirektoratets utkast til overordnet strategisk plan for samisk fjernundervisning

Sametingets ungdomspolitiske utvalg (SUPU) er bekymret etter å ha lest Utdanningsdirektoratets utkast til overordnet strategisk plan for samisk fjernundervisning.

For det første så mener vi at alle barn og unge skal ha en fullverdig opplæring, hvor eleven skal få størst mulig læringsutbytte av undervisningen. Utdanningsdirektoratet foreslår en asynkron undervisningsform, som betyr at den samiske eleven skal få tilsendt et undervisningsopplegg over nettet, hvor lærer kun skal være tilstede ved behov. Vi ønsker ikke at elever med fjernundervisning i samisk 2. og 3. skal måtte bli enda mer alene i sin undervisning. Muntlig kommunikasjon i sann tid ser vi som et minstekrav når det gjelder språkopplæring. Vi ønsker at eleven fortsatt skal ha en lærer å snakke med, i stedet for å bli overlatt til seg selv og en asynkron undervisningsform.

For det andre mener vi at det samiske språket er tjent med at det opprettes og utvikles flere språkmiljøer. Vi er derfor enig i at et nasjonalt senter ikke bør prioriteres. Vi synes ikke at opprettelse av regionale senter er noen god løsning (jf. nyhetssak fra Nrk Sápmi). SUPU mener det er bedre å prioritere opprettelsen av flere språkmiljøer i det langstrakte Saepmie.

Samisk fjernundervisning er et viktig tilbud i de situasjoner hvor samiske elever ikke kan tilbys stedlig samisk-lærer. Vi mener at Utdanningsdirektoratet heller skal prioritere å bruke «betydelige midler» på å utbedre den synkrone opplæringsformen. Samtidig mener vi det er viktig å gjøre språksamlinger og hospitering til et fast tilbud for å opprettholde elevfelleskap og en større språkopplæringsarena.

Vi har med dette satt fokus på noen punkter som vi stiller oss spørrende til i utkastet. Vi håper dette prioriteres av Sametinget og andre som har interesse av at samiske barn og unge skal få en god opplæring i og på samisk. Til slutt vil vi minne om at hele opplæringsloven også gjelder for samiske barn og unge, ikke bare enkelte paragrafer.

Sagka Marie Fjellheim Danielsen, Saemiedigkien noerepolitihken moenehtse

 

 

 

 

Om SáNuL/SUPU

Sámedikki nuoraidpolitihkálaš lávdegoddi / Sametingets ungdomspolitiske utvalg
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s