SáNuL/SUPU på FNs Permanente forum for urfolkssaker

SáNuL/SUPU, ved Nestleder Áike Niillas Peder Selfors (undertegnede), deltok i forberedende møter for og sesjon 11 av FNs permanente forum for urfolkssaker (PFII) i FNs hovedkvarter i New York, 4.-13 mai 2012. SáNuL sendte meg som representant i spleiselag med Samerådet. Målet var å utvikle urfolksungdommens og samiske ungdommens innflytelse på internasjonalt plan. Målet var også å sette lys på samiske ungdoms utfordringer hjemme i Sápmi.

 

4. mai:

Klokken 10.00 spiste jeg frokost med Veiviserne. Stemningen i gjengen var god, og de fleste ville utforske en sagnomsust amrikansk type frokost. Under frokosten skisserte vi en grov plan for dagen. Vi regnet med at under PFII-sesjonen ville vi ikke gjøre annet enn det som er relevant for PFII. Derfor ble det bestemt å bruke dagen på å utforske New York. Planen ble å først besøke National Museum of American Indians, og deretter å gå oppover Broadway, nordover til Central Park og mot FNs hovedkvarter og vår boplass.

Da vi kom på museet møtte vi en fantastisk utstilling. Utstillingen var et oppgjør med kunnskapsløsheten om Amerikas historie før kolonialismen, om kulturene i Amerika før kolonialismen og om møtet mellom indianerne i Amerika og koloniherrene fra Europa. Dette ble gjort på en gripende måte, med materialer  fra mange forskjellige kulturer i Amerika og tekster. Vi brukte 2-3 timer på museet, og jeg kunne gjerne vært der enda lenger. Utstillingen har tittelen Infinity of Nations.

Deretter gikk ferden forbi Ground Zero, nordover på Broadway og gjennom SoHo, før vi tok taxi mot FNs hovedkvarter og til hotellene. Mye mer rakk vi ikke å gjøre denne dagen.

5. mai:

På lørdagen deltok jeg på GIC. Programmet startet tidlig, men ble forskjøvet med ca. én time, pga. dårlig oppmøte til riktig tid (uvisst om det er den samiske halvtimen som har gjort sin innflytelse over PFII, eller om ”den samiske halvtimen” i realiteten ikke er noe unikt i urfolkssammenheng (”halvtimen”, et generelt urfolksfenomen?)).

Samerådet, Sametinget og Den Samiske Høyskolen avtalte å spise ute på kveldstid. Vi møttes på et fast møtested hvor vi kjørte gikk til et biffhus, Sparks, og brukte resten av kvelden der.

6. mai

Jeg våknet ganske seint, og rakk derfor bare å ta på kofta før møtet. Lunsjen på møtet var egentlig min frokost…

Denne dagen var satt av til GIYCs forberedende møte.  Møtet ble åpnet med en spesiell åpningsbønn før vi ble vist en video som introduserte for GIYCs arbeidsmetode under PFII. Deretter gikk vi gjennom dagens agenda og orientering om GIYCs arbeid og litt om World Conference on Indigenous Peoples 2014 (WCIP). Første delen av det forberedende møtet ble avsluttet med en introduksjon til menneskerettigheter.

I brunsjen fikk deltakerne en mulighet til å snakke med hverandre. Det var interessant å ”mingle” med ungdom i andre deler av verden i samme samfunnssituasjon, hva det innebærer å være et urfolk, som vi samiske ungdommer er i. Etter brunsjen, I andre delen av møtet, skulle vi trenes i menneskerettighetene.

Videre skulle deltakere forberedes på innleggsskriving. Folk ble delt i grupper etter PFIIs 11. Sesjons temaer, der man diskuterte hvilke elementer innlegget måtte inneholde, lengde og annet. Jeg deltok i gruppen med temaet ”doctrine of discovery”. Dette var jo et altomfattende tema, derfor var det lite plass til å snakke om konkrete problemstillinger og konkrete forslag. Jeg fortalte kort om samisk språk situasjon og feilslått språkpolitikk i Norge. I forhold til tidligere i møtet var deltakerne mer engasjert da de selv fikk muligheten til å delta. Det kom flere relevante kommentarer og flere relevante spørsmål ble stilt. Ut ifra spontane men engasjerende kommentarer og innlegg virket noen av deltakernes situasjon i hjemlandet nokså håpløs og desperat. Dette var rørende.

Etter hvert fikk GIYC besøk av noen viktige personligheter i urfolkssammenheng (bl.a PFIIs tidligere medlem Tonya Gonella Frichner, og den 11. sesjonens ordfører Chief Edward John) for å fortelle om sesjonens temaer.

Møtet ble avsluttet med presentasjon av resultatet i treningen og gruppearbeidet med innleggskrivingen. Det ble også avtalt å fortsette arbeidet med utkastskriving til GIYCs innlegg i de forskjellige sakene. Jeg ville være med å utarbeide utkastet til innlegget om spesialtemaet, ”The Doctrine of Discovery”. Jeg tok kontakt med de som presenterte arbeidet i gruppen og vi avtalte å møtes på kveldstid.

Etter mat og en sen middagshvil på kvelden, deltok jeg i arbeidsgruppen for innlegget i saken ”The Doctrine of Discovery”. Jeg var med i arbeidet til klokken 0130.

7. mai

Det første på timeplanen var morgenmøte for GIYC. Under PFII har GIYC som en daglig vane å holde en morgenmøte før PFII begynner. Dette for å gå gjennom utkast til dagens innlegg, for få samtykke og sikre at alle står bak det endelige innlegget.

På morgenmøtet vedtok GIYC sitt første innlegg i 11. Sesjon av PFII, til sak 3, diskusjon av årets spesialtema, ”The Doctrine of Discovery”. Det var innlegget som arbeidsgruppen jeg tok del i jobbet med. Vi vedtok også å ta et oppgjør mot at PFII ikke har fått lokaler med stor nok plass til flere urfolksrepresentanter. Vi bestemte oss for å stå med plakater, innenfor området der det er forbudt å demonstrere.

Etter morgenmøtet flyttet folk på seg til åpningen av den ellevte sesjonen av PFII i FNs hovedforsamlingssal. PFII ble som planlagt flyttet til et annet og mindre konferanserom etter lunsjpausen.

Morsomt å endelig se FN bygningen innenifra. Spesielt artig var det å være på åpningen av PFII på FNs generalforsamlingssal.

8. mai

Mange av deltakerne mistet sine adgangspass i demonstrasjonen. Blant de som deltok i demonstrasjonen var det antakeligvis mange som ikke var klar over det strenge regelverket og alvoret i å bryte det. Dette ble uttrykt i etterkant av demonstrasjonen. Før demonstrasjonen ble det stilt spørsmål ved eventuelle negative konsekvenser av ”tiltaket”/demonstrasjonen, men i GIYC sin vurdering ble det ikke forutsett negative konsekvenser. Ingen uttrykte misnøye i selve vedtaket.

9. mai

GIYC sitt morgenmøte var spesielt i dag. På møtet orienterte ledelsen i GIYC om det som kom til å skje i forhold til demonstrasjonen. Etter møter mellom Sekretariatet for PFII og ledelsen i GIYC, og kritikk mot GIYC sin demonstrasjon, hadde GIYC fått meldinger om mulige langsiktige konsekvenser for de som hadde mistet sine pass og de organisasjoner som var representert. Vi ble orientert om at det var mange opprydningsprosesser som var satt i gang for å unngå langsiktige negative konsekvenser av demonstrasjonen.

På ettermiddagen fikk vi beskjed om at FN hadde bestemt at det ikke ble langsiktige konsekvenser for de som hadde mistet sine pass. Mange var redd for at de som hadde fått inndratt sine pass og organisasjonen de representerte fikk et langvarig forbud i FN. Meldingen om ingen forbud og at alle fikk passene sine tilbake ble selvsagt tatt imot med stor glede.

11. mai

På GIYC gikk alt bra. Vi fikk ny leder i Tuomas, meg og Ida som Arctic Focal Point og flere gode samarbeidsvillige partnere i det nyopprettede organet i GIYC, koordineringsgruppen (Koordineringsgruppen skal drive GIYC utenfor selve sesjonene for PFII, for at GIYCCG skal fungere som arbeidscaucus i PFII, og svare på eksterne henvendelser (dette er ikke vedtatt, men gruppa jobber for å formalisere det)). SáNuL har altså fått en nær kontakt i leder i GIYC, og sittende nestleder som Arctic Focal Point og medlem i GIYCCG.

På vegne av Samerådet holdt jeg innlegg for Arctic Caucus i sak 8, ”Halvdags diskusjon om …, Russland, …”. Der Arctic Caucus oppfordret PFII til å gjøre et studie om ”Resilience, traditional knowledge and capacity building in Arctic and Sub-Arctic indigenous reindeer herding communities, with a focus on good practises and opportunities”, oppfordret PFII til anbefale Russland og andre stater i regionen til å bifalle sin egen posisjon i forhold til UNDRIP, og sist men ikke minst oppfordret PFII til å anbefale regjeringene i Sentral- og Øst-Europa, Russland, Sentral-Asia og Transkaukasia ta skritt for å sikre at urfolk har rett til å delta i beslutningsprosesser i saker som vil påvirke deres rettigheter.

12.-13. Mai

Det var ingen formelle møter i helga. På lørdagen møtte SáNuL Sametingets president og resten av Sametingets delegasjon for den andre uken. Jeg kom i kontakt med bl.a. Jon Petter Gintal og Niko Valkeapää.

Flyet mitt gikk på søndags kveld. Jeg benyttet tiden til å få oppleve New York også som turist.

Avsluttende tanker

På PFII har jeg sett hvordan urfolk jobber sammen på tvers av kulturelle skiller og statlige grenser. Sametingets delegasjon ved Inge Johanne Mudenia og Leif Dunfjeld har vært til stor hjelp for å forklare forskjellige avgjørende situasjoner, og for å introdusere meg for deres nettverk. Det samme har Samerådet, ved Mattias Åhren, Anne Nuorgam og Olav Mathis Eira. Og Gáldu virker å ha gjort en god jobb med å belyse PFII for folk (på facebook).

Samer som deltar ved PFII virker å holde god kontakt under hele oppholdet i NY under PFII på tvers av organisasjoner og landegrenser, både for å samkjøre en noen lunde felles agenda i PFII og for et godt sosialt miljø utenfor selve PFII.

Om SáNuL/SUPU

Sámedikki nuoraidpolitihkálaš lávdegoddi / Sametingets ungdomspolitiske utvalg
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s