Et skråblikk på parlamentarikerkonferansen

Etter både seminar og saksfremlegg i går, har vi fri i dag og følger den samiske parlamentarikerkonferansen. Det er den tredje i rekken, og det er første gang alle sametingene er samlet til en slik konferanse på norsk side. Tidligere har det gått av stabelen i Jokkmokk og i Rovaniemi. Tema for konferansen denne gangen er arktiske spørsmål og tradisjonell kunnskap.

Nils-Heikki hilste til konferansen på vegne av ungdomsrådene

Det står mange spennende innlegg på planen og vi gleder oss til å følge debatten. Vi deltar gjerne, og prøver å finne noen lure spørsmål å komme med. Noen hvisket oss i øret at vi burde forespørre samekonferansen om man ikke skulle få den svenske staten til å anerkjenne malmen i Kiruna som samisk. Kanskje det kunne være en vinkling på saken?

Uansett så kan vi melde om følgende (mer eller mindre) nevneverdige konstateringer:

Det første vi merket oss var at arrangørene har vært vel ambisiøse tidsmessig – det sier seg selv at når konferansen er ment å starte kl 0900, så starter den ikke 0900. Folk er relativt trege med å finne plassene sine, noe som resulterte til at vi kjapt var på et tidsmessig etterskudd. Det erfarte vi også i går, men vi hadde da tatt forbehold om at ting tar tid og gitt oss selv gode tidsmarginer. Det fungerte bra – ja, faktisk så bra at vi var ferdige en god halvtime før skjema. Dét er planlegging, det!

En annen forunderlighet er at disse «samlede sametingene» ikke virker å være så mange folk som man skulle tro- det er en del tomme stoler her, rett og slett. Ikke nok med at folk er trege med å komme tilbake etter den tyveminutters lange timinutters kaffepausen, men det kan virke som om at noen rett og slett ikke kommer tilbake i det hele tatt. Skjønt, det kan jo være at hotellet har gjort en organisatorisk bom og satt ut flere stoler en nødvendig.  Tydeligvis.

Det er ikke så mye å utsette på oss, da. Vi er på plass.

Ellers er det ikke så mye å fortelle. Så langt. I skrivende øyeblikk er vi tilbake fra lunch. I dag var det kjøttkaker. I går fikk vi bare fisk. Og det er greit med fisk, det er ikke det, men til middag serverte de fisk som både forrett og hovedrett. Og det er litt rart – det må da visserlig være brudd på kotymen. Altså, enten serverer man kjøtt til forrett og fisk som hovedrett, eller omvendt, ikke dobbelt opp. Mener vi da. Det var nesten så vi håpet på kjøtt til dessert.

Sånn avslutningsvis kan vi nevne at vi har gjort et poeng av å ikke bevege oss utenfor hotellet under oppholdet i Kirkenes. Det kan være noe upraktisk, vi ser den – det resulterte bl.a. i et litt teit bilde av parlamentarikerne:

Om SáNuL/SUPU

Sámedikki nuoraidpolitihkálaš lávdegoddi / Sametingets ungdomspolitiske utvalg
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s