NYC: Dag 2

Det har skjedd så utrolig mye! Side-events, sinte bolivianere, «samericans» og joik (nok en gang) på full guffe på FN-bygget!

Før jeg skriver noe som helst – så MÅ jeg nevne at kofte og skinnbukse + lengre opphold sør for polarsirkelen = utrolig varmt!  La det være sagt.

I dag begynte jeg dagen forsiktig, ved å delta på en side-event om urfolk og hvordan satse på grønn økonomi. Eventen var visst mer populær enn det arrangørene, UNEP (United Nations Enviroment Programme), hadde regna med. Her er en gåte: Hvor mange urfolk kan du presse inn i et rom på 40 kvm? Bildet under er kanskje en pekepinn 🙂

Side-event, stappfullt!

Innlegget var delvis veldig komplisert, med mye informasjon om Verdensbankens incentiv-mekanismer for økt økonomisk interesse for grønn økonomi. Jeg skjønte likevel at det er vanskelig å definere hva grønn økonomi egentlig er. UNEP vil nemlig ikke komme med noen klare definisjoner, av frykt for å stemple enkelte næringer som ikke-grønne næringer (selv om de kanskje er det). Med en komplisert professor-engelsk som forelesningsspråk må jeg innrømme at dette nesten ble for sterkt kost for meg. At det var 45 varmegrader inne på rommet var heller ikke til stor hjelp. Heldigvis var det ikke bare meg som syns dette var vanskelig.

Indigenous people & Green economics

Neste taler var Marcos Terena, fra en urfolksgruppe i Brasil. Han begynte med krass kritikk av FN’s måte å snakke urfolkspolitikk på. Terena påpekte at FN ofte, også denne gangen, snakker over hodet på folk – bla. ved å bare holde seg til avansert engelsk (vi var sikkert et tosifret antall nasjonaliteter tilstede). Hans klare mening var at «grønn økonomi» først og fremst er et konstruert begrep, virkelighetsfjernt, ment som unnskyldning for rike business-folk, slik at de kan tjene enda mer. Hvorfor skal noen tjene penger på urfolk og det «grønne»? Han var minst like frustrert over at mat og vann skal koste penger, det var han nemlig ikke vant med når han vokste opp. Jeg kom til å tenke på det samme.. Vi må jo hente reinkjøtt og fisk fra frysedisken på Rema, ironisk nok, når vi har 100 000 rein og hundrevis av overfyllte fiskevann bare i Kautokeino.. Fisk sendes til Kina for å sløyes, mens store kjøttprodusenter har tatt eierskap over en felles matresurs, for så å ta mangedobbel pris i butikkene. Må det være sånn?

Terena (dama sa seg frivillig til å tolke fra portuguisisk til engelsk!)

Mens Terena snakket var det et tosifret antall tilhørende som nærmest synkronisert nikket seg enig med den kloke mannen fra Brasil.

Fra den anspente diskusjon på det trange konferanserommet var det tid for å senke skuldrene litt. Senere på kvelden var det en offisiell åpningssermoni på Hovedkvarteret til FN, og tror dere ikke at det ble joik her også? 🙂

Det ble tid for litt morro også - Niko Valkeapää tar en joik!

Etter at halsen og magen hadde fått sitt, så hadde jeg store planer om å ta en svømmetur på roof-top’en (!) til hotellet, med utsikt over Empire State, UN HQ og Trump World Tower (så en rotte ute på gata i går, men med Trump Tower som nabo mistenker jeg at det var tupéen til han Donald som var ute på vift..), men det ble forløpig bare med tanken.

Anyways and hows, hørs i morra!

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s