SUPU til New York!

I morgen, lørdag 14. mai, reiser SUPUs leder til New York for å overvære FN’s 10. permanente urfolksforum. Samlingen er i perioden 16. – 27. mai, og urfolk fra hele verden vil være samlet til å diskutere vår felles fremtid!

Manhattan, NYC - Wikipedia commons

Hva er urfolk? Urfolk er per definisjon det folket som fra før av bebodde et område da det ble «innlemmet» under en stat. Det finnes veldig mange urfolk i verden, og det er ikke uvanlig at noen land har flere titalls urfolk. I Norge er samene urfolk, nettopp fordi samene allerede bodde langs kysten og fjellene når Norge våknet som stat i 1814 og fullbyrdet statsdannelsen senere i 1905 (unionsoppløsningen). Hvem som bodde i Norge for 10 000 år siden er vanskelig å si, og heldigvis er det heller ikke så viktig. Begrepet «urfolk» handler nemlig ikke om «hvem som kom først» til Norge – det er nærmest umulig å vite!

Hvorfor et urfolksforum? FN har opprettet UNPFII (United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues) for at urfolk skal ha en stemme i verdenssamfunnet. Som minoriteter er det ofte vanskelig å nå opp til stortinget og regjeringen, særlig når det gjelder internasjonale spørsmål. Mange urfolk har dessuten blitt, eller blir fortsatt, forfulgt og undertrykt av sine lands myndigheter. FN’s permanente urfolksforum er et sted hvor slike saker kan bli synliggjort og diskutert av urfolk, i håp om at verdenssamfunnet ser når urett skjer og hvor man har et forbedringspotensiale når det gjelder å f.eks ta vare på språk og kultur.

SUPU kommer til å blogge direkte fra The Big Apple, følg med her og på vår Facebook-gruppe for bilder og annet snadder!

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s